Jednoduchý, vynikající a nemasový recept na italské risotto - taky jste si zamilovali Emanuela z pořadu "S Italem v kuchyni"? Tak to určitě někdyzkuste jeho eňo ňůňo recepty. Pravá Itálie...
Původně v receptu uvidíte mnoho různé zeleniny, ale protože nás Tesco zklamalo svojí nabídkou zeleniny - lilky vypadali jak černé vyschlé okurky a papriky - no škoda i mluvit - tak jsem musela trochu zaimprovizovat - na fotce jasně vidíte kousky mrkve, která není součástí originálního receptu, ale i tak v jídle nevadila. Jak já se těšim, až někde v Praze najdu "bedýnkové centrum" a začnu odebírat čerstvu zeleninu přímo od farmáře a nebudu se muset spoléhat na tu cizozemskou bůhví odkud...
Ale dost už toho, každej prostě někdy do Tesca zajde a koupí tam všechno pohromadě, je to rychlý... - ale ne vždy tak kvalitní jak bysme si přáli - člověk se musí trošičku víc snažit, když si chce pořádně pochutnat :-)
RISOTTO ALLA CONTADINA (neboli Venkovské rizoto)
Jak už jsem naznačila, tak na tenhle recept potřebujeme spouuuuustu zeleniny (mňam). Nedřív začneme s paprikama - 1 žlutou a 1 červenou papriku opečeme - jestli máte plynový sporák, tak přímo v celku nad plamenem, až začne slupka černat - nebo jestli máte elektrickou tak v troubě pod grilem. Jakmile se slupka černá, tak dáme papriky do igelitového sáčku spařit na 10 minut - pak jde slupka krásně stáhnout. Papriky oloupeme a nakrájíme na proužky.
Připravíme si 2 stroužky česneku, lehce je rozmáčkneme a uvolníme tak jejich chuť. 1 větší zralý lilek nakrájejte na kostky, 2 střední cukety na půlkolečka. 250g třešňových rajčátek překrojte na půlky. Připravíme si necelý litr drůbežího nebo zeleninového vývaru (doporučuji Natur).
Ve větším hrnci si rozpálíme větší množství (asi 100ml) panenského olivového oleje, na něm opečeme rozmáčknuté stroužky česneku - jakmile začne česnek chytat barvu, tak ho vyhodíme - stačí aby olej získal jemnou česnekovou příchuť. Na olej vsypeme lilek s cuketou a lehce opékáme asi 3 minuty, pak přihodíme rajčátka a promícháváme další 2 minuty. Teď přisypeme 250g risotové rýže (Arborio nebo Carnaroli - v současné době nebývá problém risotovou rýži sehnat, na výsledku je pak opravdu znát jakou rýži použijete). Pořádně promícháváme, rýže se začne lesknout a bude se vám zdát, že "zprůhlední". Teď je čas podlít vše 100ml suchého bílého vína - neupíjet :-) - necháme veškerou tekutinu vstřebat a po sběračkách postupně přilíváme připravený vývar. Vždy promícháváme, necháme zase vše vstřebat a přilijeme další sběračku vývaru - takhle postupujeme asi 15 minut. Po 15 minutách odendáme hrnec z plotny - můžeme dochutit solí a pepřem - a teď přichází ta hlavní tečka - to co dělá italské risotto italským risottem - do risotta přidáme 50g másla a 50g nastrouhaného parmezánu - a promícháme - risotto krásně zkrémovatí. V tomto okamžiku už se mi sbíhají všechny sliny a nemůžu se dočkat až to ochutnám!
Risotto hned podáváme, můžeme ještě lehce posypat strouhaným parmezánem a ozdobit petželkou nebo bazalkou.
BON APETIT!