Smažený květák v parmezánovém těstíčku

p3115582.jpg

Smažený květák, vařené brambory a tatarka - česká klasika - ale teď podle Marcelly po italsku. Teda květák byl po italsku, protože u zbytku jsme zůstali patrioti. A dokonce z těstíčka zbylo na malý parmezánový svítek. Zkuste trochu netradiční variantu tradičního jídla.

SMAŽENÝ KVĚTÁK V PARMEZÁNOVÉM TĚSTÍČKU

Nejdříve je potřeba květák povařit, proto aby získal svojí typickou nasládlou chuť. Vezmeme celou 1 hlávku květáku, oloupeme z něj vnější listy a košťál nařízneme dvakrát napříč. Vložíme do velkého hrnce a necháme ho 20 minut vařit (pokud máte malou hlávku, tak o něco méně). Mezitím si oškrábeme brambory a nakrájíme na kostičky. Po uvaření květák vyndáme a necháme ho vychladnout. Připravíme si těstíčko, ve kterém budeme potom jednotlivé růžičky obalovat:

120 ml vlažné vody postupně začleháváme se 100g hladké a prosité mouky (já namíchala podle svého zvyku 1/3 celozrnné hladké mouky s 2/3 bílé hladké mouky). Přidáme špetku soli a 50g nastrouhaného parmezánu. Vedle v misce si rozšleháme vidličkou jedno vajíčko a pak přidáme do těstíčka. Vše pořádně promícháme. Necháme odpočinout. Mezitím vám doufám vychladl květák, tak aby jste ho mohli vzít v pohodě do rukou a rozkrájet na růžičky.

Dáme vařit brambory a začínáme smažit. Na hlubší pánvičce si rozpálíme vyšší vrstvu rostlinného oleje, kapkou těstíčka zkusíme jestli už je dostatečně rozpálený (měla by ztuhnout a vyplavat na povrch). Vezmeme růžičku květáku, ponoříme do těstíčka, necháme ho trochu okapat a hned vložíme do rozpáleného oleje. Kdo se nechce upatlat může to dělat vidličkou, ale lepší je to rukama. Postupně vložíme do oleje tolik růžiček kolik se nám tam vejde a květák postupně otáčíme, tak aby se osmažil dozlatova ze všech stran. A smažíme a smažíme. Hotové květáky položíme na teplý talíř s papírovou utěrkou, která z květáku vysaje přebytečný tuk.

Po usmažení ihned podáváme s vařeným bramborem a tatarkou. Pokud vám zbyde nějaké těstíčko, tak ho najednou vylijte do oleje a vznikne vám zmiňovaný svítek.

BON APETIT!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a šest