Moje masopustní nálada mě stále neopouští a po nedělním nákupu se nám v lednici zabydlelo více zeleniny než tam obvykle bývá. Teď už se jenom těšíme co dobrého se z toho v naší kuchyni vykouzlí...
Nalákala mě kombinace cuket, lilku, rajčat a bešamelu... hmmm božský bešamel! A tak vznikla myšlenka na
VEGETARIÁNSKÉ LASAGNE
Nejdřív si, pro ušetření času a nervů během vaření, překrájíme zeleninu - dvě cibule najemno, oloupeme dva stroužky česneku, na půl kolečka nakrájíme dvě střední cukety a jeden lilek.
Připravíme si bešamel - osminku másla rozpustíme a přidáme tři vrchovaté lžíce hladké mouky, prosmahneme do růžova a přilijeme postupně 3/4 litru mléka. Pořádně promícháme metličkou. Pak přidáme 2 bobkové listy a lžičku citrónové kůry (i přesto, že doma máme čerstvé citróny jsem použila raději sušenou - u čerstvých je riziko chemického postřiku :-(). Bešamel na mírném ohni vaříme 15 minut do zhoustnutí.
Dále si připravíme zeleninový základ - na olivovém oleji osmahneme cibulku a propasírové stroužky česneku. Až cibulka zesklovatí tak přidáme pokrájenou zeleninu a promícháme. Necháme dvě minuty prohřát. Poté přidáme konzervu pokrájených rajčat i se šťávou. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku. Necháme na mírném ohni provařit 20 minut.
Z hotového bešamelu vyhodíme bobkové listy, bešamel osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku.
Troubu předehřejme na 180°C.
Zapékací misku vytřeme máslem a po dovaření bešamelu i zeleninového základu si připravíme 10-12 plátků lasagní (přečtěte si pozorně návod, jestli je nutné lasagně předem provařit - já měla variantu, u které to nutné nebylo, zelenina i bešamel obsahují stále dost tekutiny, které těstoviny mohou během pečení nasát a tím se uvaří).
Vrstvíme v tomto pořadí: bešamel - lasagne - zelenina - lasagne - bešamel - lasagne - zelenina - bešamel
Povrch lasagní jsem posypala hrstí strouhaného parmezánu.
Pečeme 25 minut.
TIP: Hotové lasagne je možné i po vychladnutí zamrazit buď celé nebo po jednotlivých porcích. Ráno pak přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmezánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.
BON APETIT!