Vegetariánské lasagne

Napsal Cosiuvarimetositakysnime.bloger.cz (») 3. 3. 2010 v kategorii Ostatní, přečteno: 7896×
p3045456.jpg

Moje masopustní nálada mě stále neopouští a po nedělním nákupu se nám v lednici zabydlelo více zeleniny než tam obvykle bývá. Teď už se jenom těšíme co dobrého se z toho v naší kuchyni vykouzlí...

Nalákala mě kombinace cuket, lilku, rajčat a bešamelu... hmmm božský bešamel! A tak vznikla myšlenka na

VEGETARIÁNSKÉ LASAGNE

Nejdřív si, pro ušetření času a nervů během vaření, překrájíme zeleninu - dvě cibule najemno, oloupeme dva stroužky česneku, na půl kolečka nakrájíme dvě střední cukety a jeden lilek.

Připravíme si bešamel - osminku másla rozpustíme a přidáme tři vrchovaté lžíce hladké mouky, prosmahneme do růžova a přilijeme postupně 3/4 litru mléka. Pořádně promícháme metličkou. Pak přidáme 2 bobkové listy a lžičku citrónové kůry (i přesto, že doma máme čerstvé citróny jsem použila raději sušenou - u čerstvých je riziko chemického postřiku :-(). Bešamel na mírném ohni vaříme 15 minut do zhoustnutí.

Dále si připravíme zeleninový základ - na olivovém oleji osmahneme cibulku a propasírové stroužky česneku. Až cibulka zesklovatí tak přidáme pokrájenou zeleninu a promícháme. Necháme dvě minuty prohřát. Poté přidáme konzervu pokrájených rajčat i se šťávou. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku. Necháme na mírném ohni provařit 20 minut.

Z hotového bešamelu vyhodíme bobkové listy, bešamel osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku.

Troubu předehřejme na 180°C.

Zapékací misku vytřeme máslem a po dovaření bešamelu i zeleninového základu si připravíme 10-12 plátků lasagní (přečtěte si pozorně návod, jestli je nutné lasagně předem provařit - já měla variantu, u které to nutné nebylo, zelenina i bešamel obsahují stále dost tekutiny, které těstoviny mohou během pečení nasát a tím se uvaří).

Vrstvíme v tomto pořadí: bešamel - lasagne - zelenina - lasagne - bešamel - lasagne - zelenina - bešamel

Povrch lasagní jsem posypala hrstí strouhaného parmezánu.

Pečeme 25 minut.

TIP: Hotové lasagne je možné i po vychladnutí zamrazit buď celé nebo po jednotlivých porcích. Ráno pak přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmezánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.

BON APETIT!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Honza Konečný z IP 85.71.200.*** | 4.3.2010 15:11
ahoj, jsem vegetarián a tento recept mě děsně nadchl, i chutná to skvěle!!!díky moc
Eliska z IP 94.138.108.*** | 9.3.2010 22:55
Ahojda zminovany film o julie-julia me nadchl....smileMyslim ze nejsem jedinasmileTeda hlavne jak ctu zde.Na vareni mam stejny nazor jako tysmileJen sem se chtela zeptat da se zminovana knizka v CR sehnat?na netu jsem ji hledala marnesmile a asi si naivne myslim ze by mohla byt v cestinesmile Pokud neni nemas nejaky typ podobne knizky s podobnymy pro nas zajimavymi recepty?Ozvi se mi rpipadne na mej budu rada E.
Ahoj,
taky jsem nejprve marně hledala českou verzi kuchařky, až jsem si jí přecijenom koupila v angličtině - v Luxoru je běžně k sehnání za 400Kč.
Až se k ní dostanu, tak určitě budu dávat recepty i sem v češtině a k tomu i pár svých dojmů z vaření...
Už se těším!

P.
Barčí z IP 212.80.95.*** | 22.3.2010 14:37
Ahoj,film jsme také viděla,nadchl mě zřejmě podobně jako tebe-doma jsem popadla kuchařku od Rettigové,ale po jejím přečtení jsme aktivitu vzdala-pokud se do toho ty pustíš,budeš jednoznačně frajera....jen ještě dodávám,že v sloupku "Kdo jsme" máš M.T. Rettigová-ona byla Dobromila....Tak hodně úspěchů ve vaření
Šárka Borová z IP 212.111.4.*** | 12.4.2010 20:12
Zdarec. Taky jsem zhlédla tento film a moc mne nadchl. Už si chci taky koupit její kuchařku, protože mě moc baví vařit a když je zaručený recept, úspěch je předem zaručen. Budu vděčná, za nové recepty, pokud na to budeš mít čas. Hodně štěstí. Šárka
Jana z IP 213.195.226.*** | 27.6.2010 14:00
Ahojky,také se přidávám s nadšením z filmu...pouštím si ho snad denně...kuchařku jsem si také okamžitě koupila...je zatím vážně jen v angličtině,ale dá se to....a když něco nevím,pomůže slovník....no a dneska sme si pochutnávali na Boeuf Bourguignon....teda byla to delikatesa...pochutnali sme si...jde jen o poprvé,měla jsem z toho hrozný strach,ale jak jsem to vyndala z trouby,tak jsme to snědli,nemusela jsem už na to ani sáhnout....vážně to zkustě,je to mňamka!!!!A dneska bych ráda udělala pomerančový bavorský krém,tak si to dávám dohromady....držte mi palce!!!!!!!!!!!!


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a jedna