Bruschetta s rajčaty, Risotto s parmezánem

bruschetta.jpg

Bruschetta je jídlo, na které se mě osobně sbíhají sliny pokaždé když vidím rajčata. Když se dostanu do nějaké dobré restaurace a jsem hladová víc než obvykle (dobře, přiznávám, je to skoro vždycky), tak si jako předkrm dám právě bruschettu. A je taky pravda, že ne všude jí umí... někdy je to až k pláči co i s tak božsky jednoduchým a ďábelsky chutným jídlem dovedou provést!

Co se týče restaurací, tak nejlepší bruschettu jsem ochutnala při návštěvě restaurace Papas bar na Betlémském náměstí, tam byla opravdu mňamózní.

Ale teď jsme tu hlavně kvůli domácímu vaření. Tak jak mě sakra napadlo dělat na konci února bruschettu? Důvody jsou dva, vlastně tři:

  1. miluju bruschettu
  2. včera jsem si pustila DVD "S Italem v kuchyni" díl I. a Emanuello právě dělal bruschettu, čímž mé chuťové buňky nastartoval na maximum
  3. přítel bytostně nesnáší rajčata, tak jsem chtěla zkusit jestli toto božské jídlo dokáže změnit jeho názor...

Přiznávám, že rajská nejsou v tomhle období zrovna v nejlepším stavu, ale Honza dobrovolně sám nakoupil několik pěkných zralých rajčat, já se po cestě z práce zastavila v pekařství, kde na mě čekala poslední bageta a utíkala jsem domů.

Tak tedy BRUSCHETTA S RAJČATY (množství uvádím na 4 porce):

Předehřejeme si gril a vezmene si 1-2 stroužky česneku (jak kdo moc rád česnek), který pomocí nože rozmáčkneme a vyloupneme. 4-8ks krajíců bílé veky (podle velikosti a nejlépe den až dva staré) dáme do trouby zapéct z obou stran dohněda.

6 čerstvých zralých soudkových rajčat rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a vykrojíme všechna semínka. Zbytek dužniny nakrájíme na malé kostičky. Přidáme 6 lístků čerstvé bazalky, lístky natrháme ručně, aby nezhnědla. Vše zalijte dávkou nejkvalitnějšího olivového oleje (tak aby byla všechna rajčata pokrytá olejem.

Žádná cibulka ani česnek do směsi nepatří. Chceme si vychutnat dokonalou souhru chuti rajčat, bazalky a olivového oleje!

Po vyjmutí pečiva z trouby potřete krajíce česnekem a každý poklaďte vrstvou rajčat, posolte, opepřete a podávejte ještě horké.

BON APETIT!

Předkrm máme hotový a teď nás čeká hlavní chod. Pro toho, kdo chce ochutnat opravdové italské risotto je tohle jídlo takovým prvním krokem, protože je úžasně jednoduché! A jakmile jednou připravíte risotto tím pravým, italským způsobem, už nikdy ho nebudete vařit jinak...

Italské risotto má dvě hlavní tajemství - postupné přilévání tekutiny (nejlépe čistého vývaru) a dokončení - máslo a parmazán risotto zvláční a vznikne krémová konzistence.

RISOTTO S PARMEZÁNEM

Připravte si 5 šálků horkého vývaru (záleží na vás jestli preferujete masový, drůběží nebo zeleninový - já ho připravila ze zeleninového Natur bujónu). Do hlubšího kastrolu dejte 1 lžíci másla, 2 lžíce rostlinného oleje a 2 velmi jemně nasekané cibule. Na středním plameni smažte dokud není cibule průsvitná. Poté přidejte 2 šálky rýže Arborio a prosmahněte. Přilejte půl šálku vývaru a neustále míchejte dokud se tekutina nevstřebá, až bude veškerý vývar vyvařený přilejte dalšího půl šálku vývaru. Takhle pomalu pokračujte se zbytkem vývaru. Je důležité u risotta neustále stát a míchat a míchat... Rýže by se měla vařit cca 17 minut a měla by stále zůstat al dente. Těsně před koncem vaření stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte 2 lžíce másla a půl šálku jemně nastrouhaného parmezánu (nejlépe parmigiano-reggiano, ale dobrý je i Gran Moravia). Vše opět důkladně míchejte a míchejte, než se máslo i sýr rozpustí. Risotto případně dosolte a ihned podávejte.

BON APETIT!

 

 

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a jedna